Restauracja to biznes stacjonarny i lokalny, ale można go odpowiednio przygotować i następnie zarządzać lub monitorować na odległość z własnego komputera przez internet.

Pomocne w tym okazują się systemy POS które oprócz ułatwienia pracy kelnerów, kucharzy oraz obsługi klienta, mogą również monitorować dane dotyczące sprzedaży.

systemy POS dla gastronomii pozwalają na rejestrowanie rozchodu surowców w zależności od przygotowywanych potraw, a także zarządzanie stanami magazynowymi. System rejestruje receptury poszczególnych dań, dzięki czemu przyjęcie zamówienia przez kelnera czy barmana skutkuje automatycznym „zdjęciem” ze stanów właściwych ilości poszczególnych składników.

Ale to nie wszystko. System POS dla gastronomii obejmuje także zarządzanie towarami, moduł obsługi stolików iczy rejestr czasu pracy kelnerów.

Wśród urządzeń zintegrowanych z systemem znajdują się nie tylko drukarki czy wagi, ale też szereg specjalistycznych sprzętów:

System KDS, który wyświetla otwarte rachunki na dużych ekranach, widocznych dla pracowników kuchni, jednocześnie informując kelnera o stanie pracy nad danym zamówieniem,
Bonowniki, na których przyjmują zamówienia kelnerzy, przekazujące zlecenia bezpośrednio kuchni, co skraca czas realizacji zleceń.

Oprogramowanie dla gastronomii podobnie jak system POS dla sklepu detalicznego współpracuje z wieloma urządzeniami zewnętrznymi takimi jak drukarki fiskalne, wagi elektroniczne , drukarki paragonowe , drukarki bonowe oraz ekrany na kuchnię.

Każdy właściciel sklepu detalicznego , restauracji, punktów gastronomicznych powinien wyposażyć się w system POS gdyż to poprawia jakość zarządzania i utrzymuje historię sprzedaży na podstawie której możemy analizować koszty, przepływy pieniężne oraz finalnie zyski firmy. Im większa elastyczność systemu POS tym lepsze rozwiązanie dla klienta. Działając w oparciu o dane z systemu POS podejmujemy lepsze decyzje dotyczące działania naszego przedsiębiorstwa. Szybsza aktualizacja cen na produktach, raportowanie obejmujące sprzedaż dla dowolnego okresu, w której godzinie, ewidencja bazy kontrahentów czy moduł inwentaryzacji to tylko niektóre elementy systemu które docelowo powinny pomagać nam w prowadzonym przez nas biznesie.

Prowadzenie biznesu w Polsce

Możesz prowadzić firmę jednoosobową samodzielnie, jeśli jesteś osobą pełnoletnią, bo tylko wtedy ponosisz pełną odpowiedzialność za swoje działania i masz pełną zdolność do podejmowania decyzji.

Osoby niepełnoletnie, które chcą prowadzić własny biznes, w wielu sytuacjach będą musiały korzystać z pomocy swoich ustawowych przedstawicieli. Najczęściej będą to rodzice.

Żeby założyć firmę jednoosobową, nie musisz być obywatelem lub obywatelką Polski.

Obywatele:

  • państw członkowskich Unii Europejskiej i państw członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą w Polsce na takich samych zasadach jak obywatele polscy.
  • państw spoza Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą na terytorium Polski na takich samych zasadach jak obywatele polscy, - jeżeli mają w Polsce, na przykład zezwolenie na pobyt stały, zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej czy zezwolenie na pobyt czasowy, wydane w określonym celu, na przykład w związku ze studiami.

Działalność gospodarcza to zorganizowana działalność zarobkowa wykonywana we własnym imieniu i w sposób ciągły.

Jeśli chcesz prowadzić taką działalność, musisz się zarejestrować w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej - CEIDG, czyli w rejestrze przedsiębiorców prowadzących w Polsce jednoosobową działalność gospodarczą. Do tego rejestru wpisują się również przedsiębiorcy, którzy chcą zostać wspólnikami spółki cywilnej.

Jednak jeśli spodziewasz się, że przychody z twojej działalności będą niewielkie, to taką drobną działalność możesz prowadzić bez dodatkowych formalności – nie musisz się rejestrować jako przedsiębiorca.

Działalność nierejestrowa to drobna działalność zarobkowa osób fizycznych, która nie wymaga rejestracji firmy.

Możesz prowadzić działalność nierejestrową, jeżeli:

  • przychody z twojej działalności nie przekraczają w żadnym miesiącu 50% minimalnego wynagrodzenia (w 2022 roku minimalne wynagrodzenie wynosi 3010 zł, czyli twoje przychody w 2022 roku nie mogą przekroczyć 1505 zł)
  • jesteś osobą fizyczną
  • nie wykonujesz działalności w ramach spółki cywilnej
  • nie prowadzisz działalności regulowanej, czyli takiej, która wymaga zezwoleń lub koncesji
  • nie wykonywałeś działalności gospodarczej w ciągu ostatnich 60 miesięcy.

Ważne! Nie trzeba rejestrować w rejestrze przedsiębiorców:

  • działalności agroturystycznej rolników
  • produkcji wina przez rolników
  • rolniczego handlu detalicznego.

Prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą jesteś podatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, czyli podatku PIT.

Do wyboru masz trzy formy opodatkowania dochodów z działalności gospodarczej:

  • na zasadach ogólnych, według skali podatkowej (stawka podatkowa 12% i 32%)
  • według stawki liniowej (stawka podatkowa 19%)
  • ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych.

Ważne! Od 2022 roku z czwartej formy opodatkowania - karty podatkowej mogą korzystać tylko ci podatnicy, którzy kontynuują opodatkowanie w tej formie – byli już opodatkowani w ten sposób w 2021 roku. Dlatego jeśli dopiero zakładasz działalność, nie możesz wybrać karty podatkowej.

Skala podatkowa to podstawowa forma opodatkowania dochodów z działalności gospodarczej. To oznacza, że będziesz opodatkowany na zasadach ogólnych, jeżeli nie wybierzesz innej formy opodatkowania.

W przypadku skali podatkowej stawki liniowej przedmiotem opodatkowania jest dochód, a w przypadku ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych przedmiotem opodatkowania jest osiągnięty przychód.

Pamiętaj! Wybór ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych nie zawsze będzie możliwy, między innymi dlatego, że są takie działalności, które nie mogą być w ten sposób opodatkowane.

7 Comments

  1. POS to bardzo dobry system, niezależnie od tego czy jest się daleko czy na miejscu. Jeżeli jednak zarządza się restauracją zdalnie to niezbędny jest jeszcze monitoring, na zasadzie ufaj, ale kontroluj.

  2. Uważam, że aktualnie ciężko jest zarządzać restauracją, która nie ma tego systemu. Tutaj mamy wszystko wyliczone, na bieżąco są uaktualniane stany magazynowe, czas pracy pracowników, ilość zamówień i wiele wiele innych przydatnych funkcji. Pracowałam w dwóch restauracjach jedna z systemem POS, druga nie. Znacznie przyjemniej pracowało się w tej pierwszej. Wszystko ze sobą było zgrane, a zamówienia w ekspresowym tempie trafiały na kuchnie bez możliwości zgubienia się, w przeciwieństwie do tej drugiej.

  3. Nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego, że istnieje coś takiego jak POS i że działa to w taki, a nie inny sposób. Z opisu system wydaje się przejrzysty i wręcz niezbędny przy prowadzeniu restauracji. Ciekawe z czego wynika brak tego systemu w większości restauracji.

  4. System POS jest przydatny zwłaszcza wtedy, gdy właściciel jest już świadomy, że połowę zysku w swojej restauracji traci – tylko nie wie gdzie jest ta połowa. Czasami ginie w produktach, czasem usługach, pracownikach, źle wykorzystanym czasie, błędnych recepturach, ususzeniach i innych stratach. System POS za pomocą odpowiednich analiz może pokazać jak na dłoni dania, które zarabiają i te, które mogłyby zarabiać ale są traktowane po macoszemy.

Skomentuj Adrian Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *