Restauracja to biznes stacjonarny i lokalny, ale można go odpowiednio przygotować i następnie zarządzać lub monitorować na odległość z własnego komputera przez internet.

Pomocne w tym okazują się systemy POS które oprócz ułatwienia pracy kelnerów, kucharzy oraz obsługi klienta, mogą również monitorować dane dotyczące sprzedaży.

systemy POS dla gastronomii pozwalają na rejestrowanie rozchodu surowców w zależności od przygotowywanych potraw, a także zarządzanie stanami magazynowymi. System rejestruje receptury poszczególnych dań, dzięki czemu przyjęcie zamówienia przez kelnera czy barmana skutkuje automatycznym „zdjęciem” ze stanów właściwych ilości poszczególnych składników.

Ale to nie wszystko. System POS dla gastronomii obejmuje także zarządzanie towarami, moduł obsługi stolików iczy rejestr czasu pracy kelnerów.

Wśród urządzeń zintegrowanych z systemem znajdują się nie tylko drukarki czy wagi, ale też szereg specjalistycznych sprzętów:

System KDS, który wyświetla otwarte rachunki na dużych ekranach, widocznych dla pracowników kuchni, jednocześnie informując kelnera o stanie pracy nad danym zamówieniem,
Bonowniki, na których przyjmują zamówienia kelnerzy, przekazujące zlecenia bezpośrednio kuchni, co skraca czas realizacji zleceń.

Oprogramowanie dla gastronomii podobnie jak system POS dla sklepu detalicznego współpracuje z wieloma urządzeniami zewnętrznymi takimi jak drukarki fiskalne, wagi elektroniczne , drukarki paragonowe , drukarki bonowe oraz ekrany na kuchnię.

Każdy właściciel sklepu detalicznego , restauracji, punktów gastronomicznych powinien wyposażyć się w system POS gdyż to poprawia jakość zarządzania i utrzymuje historię sprzedaży na podstawie której możemy analizować koszty, przepływy pieniężne oraz finalnie zyski firmy. Im większa elastyczność systemu POS tym lepsze rozwiązanie dla klienta. Działając w oparciu o dane z systemu POS podejmujemy lepsze decyzje dotyczące działania naszego przedsiębiorstwa. Szybsza aktualizacja cen na produktach, raportowanie obejmujące sprzedaż dla dowolnego okresu, w której godzinie, ewidencja bazy kontrahentów czy moduł inwentaryzacji to tylko niektóre elementy systemu które docelowo powinny pomagać nam w prowadzonym przez nas biznesie.

Prowadzenie biznesu w Polsce

Rejestrując się jako przedsiębiorca w CEIDG, musisz wskazać pod jaką nazwą będziesz działać. Nazwa musi zawierać co najmniej twoje imię i nazwisko podane w mianowniku - na przykład: Jan Kowalski.

Ważna jest kolejność – wpisując nazwę najpierw podaj swoje imię, a później nazwisko.

Możesz dodać do imienia i nazwiska inne elementy, na przykład opisujące profil twojej działalności – Jan Kowalski dorabianie kluczy, czy wskazujące na miejsce jej prowadzenia. Takim dodatkowym elementem może też być twój pseudonim albo dowolne fantazyjne sformułowanie.

Pamiętaj! Jedna osoba fizyczna może mieć tylko jeden wpis w CEIDG. Nie możesz mieć zarejestrowanych kilku jednoosobowych firm na swoje nazwisko, ale pod jednym wpisem możesz prowadzić różne rodzaje działalności gospodarczej.

Rejestrując się jako przedsiębiorca w CEIDG, musisz wskazać pod jaką nazwą będziesz działać. Nazwa musi zawierać co najmniej twoje imię i nazwisko podane w mianowniku - na przykład: Jan Kowalski.

Ważna jest kolejność – wpisując nazwę najpierw podaj swoje imię, a później nazwisko.

Możesz dodać do imienia i nazwiska inne elementy, na przykład opisujące profil twojej działalności – Jan Kowalski dorabianie kluczy, czy wskazujące na miejsce jej prowadzenia. Takim dodatkowym elementem może też być twój pseudonim albo dowolne fantazyjne sformułowanie.

Pamiętaj! Jedna osoba fizyczna może mieć tylko jeden wpis w CEIDG. Nie możesz mieć zarejestrowanych kilku jednoosobowych firm na swoje nazwisko, ale pod jednym wpisem możesz prowadzić różne rodzaje działalności gospodarczej.

Przedsiębiorcami prowadzącymi we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową są: osoby fizyczne, osoby prawne i jednostki organizacyjne niebędące osobami prawnymi, którym odrębne ustawy przyznają zdolność prawną. Za przedsiębiorców należy także uznać wspólników spółek cywilnych w zakresie wykonywanej przez nich działalności.

Wszyscy przedsiębiorcy podlegają wpisowi do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) bądź do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego (KRS).

Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej (w skrócie CEIDG) jest spisem przedsiębiorców, będących osobami fizycznymi, działających na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Spis prowadzony jest od 1 lipca 2011 r. w systemie teleinformatycznym przez ministra właściwego do spraw gospodarki na podstawie przepisów ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Rejestracja w CEIDG jest wolna od opłat.

W przypadku wyboru działalności w formie spółki osobowej albo kapitałowej rejestracji dokonuje się w Krajowym Rejestrze Sądowym, prowadzonym przez sądy rejonowe właściwe ze względu na siedzibę tworzonej spółki.

Warunki podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej przez osoby fizyczne na terenie Rzeczypospolitej Polskiej regulują przepisy ustawy z dnia 6 marca 2018 r. o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy (DZ.U. z 2018 r., poz.647).

Osoby zagraniczne z państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz osoby zagraniczne z państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, które mogą korzystać ze swobody przedsiębiorczości na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na takich samych zasadach jak obywatele polscy.

Na takich samych zasadach jak obywatele polscy mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej także obywatele innych państw, którzy otrzymali m.in. zezwolenie na osiedlenie się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodę na pobyt tolerowany, status uchodźcy nadany w Rzeczypospolitej Polskiej lub korzystają z ochrony czasowej na jej terytorium.

7 Comments

  1. POS to bardzo dobry system, niezależnie od tego czy jest się daleko czy na miejscu. Jeżeli jednak zarządza się restauracją zdalnie to niezbędny jest jeszcze monitoring, na zasadzie ufaj, ale kontroluj.

  2. Uważam, że aktualnie ciężko jest zarządzać restauracją, która nie ma tego systemu. Tutaj mamy wszystko wyliczone, na bieżąco są uaktualniane stany magazynowe, czas pracy pracowników, ilość zamówień i wiele wiele innych przydatnych funkcji. Pracowałam w dwóch restauracjach jedna z systemem POS, druga nie. Znacznie przyjemniej pracowało się w tej pierwszej. Wszystko ze sobą było zgrane, a zamówienia w ekspresowym tempie trafiały na kuchnie bez możliwości zgubienia się, w przeciwieństwie do tej drugiej.

  3. Nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego, że istnieje coś takiego jak POS i że działa to w taki, a nie inny sposób. Z opisu system wydaje się przejrzysty i wręcz niezbędny przy prowadzeniu restauracji. Ciekawe z czego wynika brak tego systemu w większości restauracji.

  4. System POS jest przydatny zwłaszcza wtedy, gdy właściciel jest już świadomy, że połowę zysku w swojej restauracji traci – tylko nie wie gdzie jest ta połowa. Czasami ginie w produktach, czasem usługach, pracownikach, źle wykorzystanym czasie, błędnych recepturach, ususzeniach i innych stratach. System POS za pomocą odpowiednich analiz może pokazać jak na dłoni dania, które zarabiają i te, które mogłyby zarabiać ale są traktowane po macoszemy.

Skomentuj Karol M. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *