Restauracja to biznes stacjonarny i lokalny, ale można go odpowiednio przygotować i następnie zarządzać lub monitorować na odległość z własnego komputera przez internet.

Pomocne w tym okazują się systemy POS które oprócz ułatwienia pracy kelnerów, kucharzy oraz obsługi klienta, mogą również monitorować dane dotyczące sprzedaży.

systemy POS dla gastronomii pozwalają na rejestrowanie rozchodu surowców w zależności od przygotowywanych potraw, a także zarządzanie stanami magazynowymi. System rejestruje receptury poszczególnych dań, dzięki czemu przyjęcie zamówienia przez kelnera czy barmana skutkuje automatycznym „zdjęciem” ze stanów właściwych ilości poszczególnych składników.

Ale to nie wszystko. System POS dla gastronomii obejmuje także zarządzanie towarami, moduł obsługi stolików iczy rejestr czasu pracy kelnerów.

Wśród urządzeń zintegrowanych z systemem znajdują się nie tylko drukarki czy wagi, ale też szereg specjalistycznych sprzętów:

System KDS, który wyświetla otwarte rachunki na dużych ekranach, widocznych dla pracowników kuchni, jednocześnie informując kelnera o stanie pracy nad danym zamówieniem,
Bonowniki, na których przyjmują zamówienia kelnerzy, przekazujące zlecenia bezpośrednio kuchni, co skraca czas realizacji zleceń.

Oprogramowanie dla gastronomii podobnie jak system POS dla sklepu detalicznego współpracuje z wieloma urządzeniami zewnętrznymi takimi jak drukarki fiskalne, wagi elektroniczne , drukarki paragonowe , drukarki bonowe oraz ekrany na kuchnię.

Każdy właściciel sklepu detalicznego , restauracji, punktów gastronomicznych powinien wyposażyć się w system POS gdyż to poprawia jakość zarządzania i utrzymuje historię sprzedaży na podstawie której możemy analizować koszty, przepływy pieniężne oraz finalnie zyski firmy. Im większa elastyczność systemu POS tym lepsze rozwiązanie dla klienta. Działając w oparciu o dane z systemu POS podejmujemy lepsze decyzje dotyczące działania naszego przedsiębiorstwa. Szybsza aktualizacja cen na produktach, raportowanie obejmujące sprzedaż dla dowolnego okresu, w której godzinie, ewidencja bazy kontrahentów czy moduł inwentaryzacji to tylko niektóre elementy systemu które docelowo powinny pomagać nam w prowadzonym przez nas biznesie.

Prowadzenie biznesu w Polsce

Rejestrując się jako przedsiębiorca w CEIDG, musisz wskazać pod jaką nazwą będziesz działać. Nazwa musi zawierać co najmniej twoje imię i nazwisko podane w mianowniku - na przykład: Jan Kowalski.

Ważna jest kolejność – wpisując nazwę najpierw podaj swoje imię, a później nazwisko.

Możesz dodać do imienia i nazwiska inne elementy, na przykład opisujące profil twojej działalności – Jan Kowalski dorabianie kluczy, czy wskazujące na miejsce jej prowadzenia. Takim dodatkowym elementem może też być twój pseudonim albo dowolne fantazyjne sformułowanie.

Pamiętaj! Jedna osoba fizyczna może mieć tylko jeden wpis w CEIDG. Nie możesz mieć zarejestrowanych kilku jednoosobowych firm na swoje nazwisko, ale pod jednym wpisem możesz prowadzić różne rodzaje działalności gospodarczej.

Przedsiębiorcy muszą prowadzić dokumentację rachunkową, w skład której wchodzą: faktury, rachunki, ewidencje. Jedynym wyjątkiem są firmy, które wybiorą kartę podatkową - w ich przypadku taka dokumentacja nie jest potrzebna, ponieważ kwotę podatku na dany rok podatkowy ustala im naczelnik właściwego urzędu skarbowego.

Pozostali przedsiębiorcy mogą prowadzić księgowość w formie:

  • uproszczonej – w podatkowej księdze przychodów i rozchodów lub w ewidencji przychodów przy ryczałcie
  • pełnej – w księgach rachunkowych.

Pamiętaj! Możesz zlecić prowadzić księgowości zewnętrznemu podmiotowi, na przykład biuru rachunkowemu.

Przedsiębiorcy mogą wykorzystywać w działalności gospodarczej rachunek firmowy lub swój rachunek prywatny - musi to jednak być rachunek, który ma tylko jednego posiadacza.

Rachunek bankowy jest tym ważniejszy, że nie każdą transakcję można przeprowadzić gotówką. Zgodnie z przepisami przedsiębiorca nie może dokonywać płatności gotówkowych jeśli:

  • stroną transakcji jest inny przedsiębiorca
  • jednorazowa wartość transakcji przekracza równowartość 15 tys. zł, bez względu na liczbę wynikających z niej płatności.

Jeśli dokonujesz takich transakcji, musisz mieć rachunek bankowy. Będziesz go też potrzebować żeby opłacać podatku lub składki ZUS – tu wyjątkiem są mikroprzedsiębiorcy (czyli firmy, które co najmniej w jednym z dwóch ostatnich lat obrotowych zatrudniały mniej niż 10 pracowników i osiągnęły roczny obrót netto nieprzekraczający 2 milionów euro) – oni mogą opłacać składki ZUS i podatki na poczcie.

Rachunek firmowy (a nie prywatny) będzie ci potrzebny jeśli:

  • jesteś podatnikiem VAT – tylko numery firmowych rachunków bankowych są publikowane w Wykazie podatników VAT, czyli na Białej liście podatników VAT
  • dokonujesz transakcji z zastosowaniem mechanizmu podzielonej płatności.

Swoją firmę możesz prowadzić w jednym lub wielu stałych miejscach, na przykład w punkcie usługowym, w biurze, w tym w biurze wirtualnym lub coworkingowym, we własnym mieszkaniu albo bez stałego adresu czy mobilnie, na przykład jeżeli wykonujesz usługi u klienta. Masz w tym zakresie pełną dowolność.

► Co załatwisz zakładając firmę online na Biznes.gov.pl

  • zgłosisz adres do doręczeń, czyli miejsce, w którym będziesz odbierać korespondencję dotyczącą twojej działalności gospodarczej
  • zgłosisz adres stałego miejsca wykonywania działalności gospodarczej, jeżeli prowadzisz działalność w stałym miejscu
  • zgłosisz dodatkowe stałe miejsca, w których działasz, jeżeli poza stałym miejscem prowadzisz na przykład filie, odziały, magazyny czy punkty przyjmowania zleceń.

Pamiętaj! Możesz wybrać opcję „brak stałego miejsca wykonywania działalności gospodarczej”, jeżeli nie prowadzisz działalności w stałym miejscu.

Ważne! Musisz posiadać tytuł prawny do każdej nieruchomości, której adres zgłaszasz do CEIDG. Tytułem prawnym do nieruchomości może być:

  • prawo własności (współwłasności) nieruchomości lub lokalu mieszkalnego
  • prawo użytkowania wieczystego gruntu wraz z prawem własności budynków
  • spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu
  • dzierżawa
  • najem
  • użyczenie.

7 Comments

  1. POS to bardzo dobry system, niezależnie od tego czy jest się daleko czy na miejscu. Jeżeli jednak zarządza się restauracją zdalnie to niezbędny jest jeszcze monitoring, na zasadzie ufaj, ale kontroluj.

  2. Uważam, że aktualnie ciężko jest zarządzać restauracją, która nie ma tego systemu. Tutaj mamy wszystko wyliczone, na bieżąco są uaktualniane stany magazynowe, czas pracy pracowników, ilość zamówień i wiele wiele innych przydatnych funkcji. Pracowałam w dwóch restauracjach jedna z systemem POS, druga nie. Znacznie przyjemniej pracowało się w tej pierwszej. Wszystko ze sobą było zgrane, a zamówienia w ekspresowym tempie trafiały na kuchnie bez możliwości zgubienia się, w przeciwieństwie do tej drugiej.

  3. Nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego, że istnieje coś takiego jak POS i że działa to w taki, a nie inny sposób. Z opisu system wydaje się przejrzysty i wręcz niezbędny przy prowadzeniu restauracji. Ciekawe z czego wynika brak tego systemu w większości restauracji.

  4. System POS jest przydatny zwłaszcza wtedy, gdy właściciel jest już świadomy, że połowę zysku w swojej restauracji traci – tylko nie wie gdzie jest ta połowa. Czasami ginie w produktach, czasem usługach, pracownikach, źle wykorzystanym czasie, błędnych recepturach, ususzeniach i innych stratach. System POS za pomocą odpowiednich analiz może pokazać jak na dłoni dania, które zarabiają i te, które mogłyby zarabiać ale są traktowane po macoszemy.

Skomentuj Daro Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *