Restauracja to biznes stacjonarny i lokalny, ale można go odpowiednio przygotować i następnie zarządzać lub monitorować na odległość z własnego komputera przez internet.

Pomocne w tym okazują się systemy POS które oprócz ułatwienia pracy kelnerów, kucharzy oraz obsługi klienta, mogą również monitorować dane dotyczące sprzedaży.

systemy POS dla gastronomii pozwalają na rejestrowanie rozchodu surowców w zależności od przygotowywanych potraw, a także zarządzanie stanami magazynowymi. System rejestruje receptury poszczególnych dań, dzięki czemu przyjęcie zamówienia przez kelnera czy barmana skutkuje automatycznym „zdjęciem” ze stanów właściwych ilości poszczególnych składników.

Ale to nie wszystko. System POS dla gastronomii obejmuje także zarządzanie towarami, moduł obsługi stolików iczy rejestr czasu pracy kelnerów.

Wśród urządzeń zintegrowanych z systemem znajdują się nie tylko drukarki czy wagi, ale też szereg specjalistycznych sprzętów:

System KDS, który wyświetla otwarte rachunki na dużych ekranach, widocznych dla pracowników kuchni, jednocześnie informując kelnera o stanie pracy nad danym zamówieniem,
Bonowniki, na których przyjmują zamówienia kelnerzy, przekazujące zlecenia bezpośrednio kuchni, co skraca czas realizacji zleceń.

Oprogramowanie dla gastronomii podobnie jak system POS dla sklepu detalicznego współpracuje z wieloma urządzeniami zewnętrznymi takimi jak drukarki fiskalne, wagi elektroniczne , drukarki paragonowe , drukarki bonowe oraz ekrany na kuchnię.

Każdy właściciel sklepu detalicznego , restauracji, punktów gastronomicznych powinien wyposażyć się w system POS gdyż to poprawia jakość zarządzania i utrzymuje historię sprzedaży na podstawie której możemy analizować koszty, przepływy pieniężne oraz finalnie zyski firmy. Im większa elastyczność systemu POS tym lepsze rozwiązanie dla klienta. Działając w oparciu o dane z systemu POS podejmujemy lepsze decyzje dotyczące działania naszego przedsiębiorstwa. Szybsza aktualizacja cen na produktach, raportowanie obejmujące sprzedaż dla dowolnego okresu, w której godzinie, ewidencja bazy kontrahentów czy moduł inwentaryzacji to tylko niektóre elementy systemu które docelowo powinny pomagać nam w prowadzonym przez nas biznesie.

Prowadzenie biznesu w Polsce

Swoją firmę możesz prowadzić w jednym lub wielu stałych miejscach, na przykład w punkcie usługowym, w biurze, w tym w biurze wirtualnym lub coworkingowym, we własnym mieszkaniu albo bez stałego adresu czy mobilnie, na przykład jeżeli wykonujesz usługi u klienta. Masz w tym zakresie pełną dowolność.

► Co załatwisz zakładając firmę online na Biznes.gov.pl

  • zgłosisz adres do doręczeń, czyli miejsce, w którym będziesz odbierać korespondencję dotyczącą twojej działalności gospodarczej
  • zgłosisz adres stałego miejsca wykonywania działalności gospodarczej, jeżeli prowadzisz działalność w stałym miejscu
  • zgłosisz dodatkowe stałe miejsca, w których działasz, jeżeli poza stałym miejscem prowadzisz na przykład filie, odziały, magazyny czy punkty przyjmowania zleceń.

Pamiętaj! Możesz wybrać opcję „brak stałego miejsca wykonywania działalności gospodarczej”, jeżeli nie prowadzisz działalności w stałym miejscu.

Ważne! Musisz posiadać tytuł prawny do każdej nieruchomości, której adres zgłaszasz do CEIDG. Tytułem prawnym do nieruchomości może być:

  • prawo własności (współwłasności) nieruchomości lub lokalu mieszkalnego
  • prawo użytkowania wieczystego gruntu wraz z prawem własności budynków
  • spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu
  • dzierżawa
  • najem
  • użyczenie.

Obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego, którzy chcą wykonywać w Polsce działalność gospodarczą, mogą:

  • założyć w Polsce własną firmę jednoosobową lub dowolną spółkę handlową
  • świadczyć transgranicznie usługi – bez rejestrowania działalności w Polsce
  • założyć w Polsce oddział lub przedstawicielstwo.

Państwami członkowskimi UE są: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowenia, Słowacja, Szwecja, Węgry, Włochy.

Państwami członkowskimi Europejskiego Obszaru Gospodarczego, poza państwami członkowskimi UE, są Norwegia, Islandia, Liechtenstein.

Własną firmę, dowolną spółkę handlową, oddział lub przedstawicielstwo mogą założyć w Polsce, także obywatele USA oraz Konfederacji Szwajcarskiej.

Umowy międzynarodowe Traktat o stosunkach handlowych i gospodarczych między Rzecząpospolitą Polską a Stanami Zjednoczonymi Ameryki, sporządzony w Waszyngtonie dnia 21 marca 1990 r. oraz Umowa między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Konfederacją Szwajcarską, z drugiej strony, w sprawie swobodnego przepływu osób umożliwiają zakładanie działalności gospodarczej przez obywateli Stanów Zjednoczonych Ameryki i Konfederacji Szwajcarskiej na takich samych zasadach, jak obywatele polscy.

Obywatele państw, które nie należą do Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego mogą:

  • założyć w Polsce własną firmę jednoosobową lub dowolną spółkę handlową, jeżeli mają tytuł pobytowy, który do tego uprawnia
  • założyć w Polsce spółkę komandytową, komandytowo-akcyjną, z ograniczoną odpowiedzialnością, prostą spółkę akcyjną i spółkę akcyjną
  • przystępować do spółki komandytowej, komandytowo-akcyjnej, z ograniczoną odpowiedzialnością, prostej spółki akcyjnej i spółki akcyjną oraz nabywać i obejmować udziały lub akcje w tych spółkach
  • założyć w Polsce oddział przedsiębiorcy zagranicznego, jeżeli ratyfikowane umowy międzynarodowe podpisane z Polską nie wykluczają takiej możliwości.

Wykaz ratyfikowanych umów międzynarodowych można znaleźć na stronie Internetowej Bazy Traktatów, prowadzonej przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych.

Jak zgodnie z przepisami definiowana jest jednoosobowa działalność gospodarcza? Szukając odpowiedniej definicji należy zajrzeć do kilku aktów prawnych, m.in. ustawy o podatku dochodowym, ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz Ordynacji podatkowej. Zapisy jakie się w nich znajdują są w pewnej mierze do siebie podobne.

Zgodnie z nimi działalnością gospodarczą jest działalność zarobkowa, wykonywana we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z której uzyskane przychody nie wynikają m.in. z umowy o pracę, o dzieło, zlecenia, najmu czy sprzedaży praw autorskich.

Szczególnie wiele problemów przysparza określenie momentu, kiedy działalność zaczyna być ciągła i zorganizowana. Za ciągłość uznaje się nieprzypadkowe, regularne (a nie jednorazowe lub incydentalne) działania.

Z kolei działalność zorganizowana wiąże się z wykonywaniem szeregu następujących po sobie i powiązanych czynności, które mają na celu osiągnięcia zysku. Istotny jest tu fakt, że działalność wcale nie musi przynosić dochodu – decydujące może być, że jest tylko prowadzona w tym celu.

7 Comments

  1. POS to bardzo dobry system, niezależnie od tego czy jest się daleko czy na miejscu. Jeżeli jednak zarządza się restauracją zdalnie to niezbędny jest jeszcze monitoring, na zasadzie ufaj, ale kontroluj.

  2. Uważam, że aktualnie ciężko jest zarządzać restauracją, która nie ma tego systemu. Tutaj mamy wszystko wyliczone, na bieżąco są uaktualniane stany magazynowe, czas pracy pracowników, ilość zamówień i wiele wiele innych przydatnych funkcji. Pracowałam w dwóch restauracjach jedna z systemem POS, druga nie. Znacznie przyjemniej pracowało się w tej pierwszej. Wszystko ze sobą było zgrane, a zamówienia w ekspresowym tempie trafiały na kuchnie bez możliwości zgubienia się, w przeciwieństwie do tej drugiej.

  3. Nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego, że istnieje coś takiego jak POS i że działa to w taki, a nie inny sposób. Z opisu system wydaje się przejrzysty i wręcz niezbędny przy prowadzeniu restauracji. Ciekawe z czego wynika brak tego systemu w większości restauracji.

  4. System POS jest przydatny zwłaszcza wtedy, gdy właściciel jest już świadomy, że połowę zysku w swojej restauracji traci – tylko nie wie gdzie jest ta połowa. Czasami ginie w produktach, czasem usługach, pracownikach, źle wykorzystanym czasie, błędnych recepturach, ususzeniach i innych stratach. System POS za pomocą odpowiednich analiz może pokazać jak na dłoni dania, które zarabiają i te, które mogłyby zarabiać ale są traktowane po macoszemy.

Skomentuj Daro Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *